İki yıl kadar önce, Türkiye'deki heliski faaliyetlerini durduran bir firmadan kullanılmış bir airbag çanta almıştım. ABS marka bu çanta, dünyada bu işin lideri olmakla birlikte, heliski amaçlı bu çantaların yük taşıma kapasitesi gerçekten çok sınırlıydı. Ben dağcılık yaşamım boyunca hep çok hafif olabilmeye çalışan bir alpinist olmuş ve hatta 'minimalpinizm' terimini de icat etmiştim. :P Ama bu çantanın yük taşıma imkanı beni bile çok zorlamıştı ve bir şekilde ek yükleme bölümü araştırırken öğrendiğim bazı detayları yazmak istiyorum. Vereceğim bilgiler, fabrikanın resmi verileri kaynaklıdır.
Metal veya karbon, kartuşumuz bu. Ağız kısmındaki o-ringi sağlam olduğu sürece, uzun süre kullanılabiliyor. Sezon başında çantaya bir kez monte ettiğiniz kartuşu, airbagi patlatma veya uçakla seyahat etme mecburiyetleri dışında sezon boyu çantanızdan çıkarmanıza gerek yok. Çok yüksek basınçla kartuş içine basılan nitrojenin durumunu kontrol etmek de oldukça basit. Dolum yapıldığında, fabrika veya yetkili servis tarafından dolum tarihi ile birlikte kartuşun brüt ağırlığını gösteren bir etiket kartuş üzerine yapıştırılıyor. Kartuşun 'ağırlığı' + veya - '5gr' değişmiş ise çok küçük bir rakam karşılığında eski boş kartuşu ve patlatma kulpunu veriyor, kullanıma hazır yenisini alıyorsunuz.
Sarı etiket ile aynı |
Patlatma kulpunun geçerli hayat süresi ise çok daha kısa. Zaten üzerinde son kullanma tarihi işlenmiş olarak gelen kulpun en fazla 3 yıl içinde yenilenmesi gerekiyor. Bendeki kartuş gayet sağlıklı görünse de kulp 5 yıl önce miyadını doldurmuş. Kulpu yenilemek için, zaten onunla birlikte kartuşu da tazeletmek üzere vereceğimden, sezon bittiğinde müsait bir zamanda çantayı patlatacağım ve videoya kaydetmeyi düşünüyorum. Paylaşırım.
Bunun dışında dikkatimi çeken en önemli nokta, kulpu takmadan önce kesinlikle kartuşun takılmış olması gerektiği. Kulp zaten, kayak ve çığ riski olan yerler dışında sisteme takılmamalı ve bel kolonundaki cebinde durmalı. Eğer tembellik eder, kulpu sistemden ayırmazsanız ve kartuş yokken kulp bir şekilde çekilir/atarsa normalde bu hareket ile aktive olan ve kartuşu delmesi planlanan iğne zarar görür ve bu da hem masraf hem de uğraşılacak iş çıkartır kişiye.
Bunun dışındaki tüm detay ve benim atlamış olabileceğim herşey ABS web sitesinde, internet içinde ve özellikle Youtube'da fazlasıyla mevcut.
Guncelleme 27.5.2024:
Dolumu 2012 de yapilmis olan gaz tupunu ve de cantayi bir denemek icin tetige bastim. :)
Mukemmelen calisti! :)
Gectigimiz kis, elektrikli bir cig cantasi aldim. Sistemden dolayi biraz daha agir (3,2 kg), kartusu doldurma derdi yok ve dagda aktive etmeniz gerektiginde tekrar katlayip, kullanima hazir hale getirilebiliyor. Ic hacmi de fazlasiyla iyi ve gercekten uzun dag faaliyetlerinde, zirve tirmanislarinda guzel is goruyor. Gecen kis boyu kullandim. Aslinda emsallerinden 500-700 gr daha agir. Bu buyuk bir fark bence ama bosuna tasimiyorsunuz bu agirligi. Hem U sekilli balonu form olarak diger butun rakiplerinden daha iyi hem de canta uzerinde daha dengeli bir yerlesim sagliyor. Gun icinde 4-5 kez aktive edip, tekrar toplayabiliyorsunuz (yureginiz varsa ve sansliysaniz :) ). Tum bu tekrar toplamalar cok daha pratik ustelik.
Ayrica sistemin surekli olarak hava pompliyor ve balonu siskin tutuyor olmasi da kar altinda kalinan durumlarda, kritik yasam alani acisindan buyuk bir avantaj.
Canta Pieps ama icindeki sistem Black Diamond Jetforce. (kirmizi) |
1 yorum:
Abi kalemine sağlık.
Yorum Gönder